Horoskoopin historia, osa 1

Horoskoopin 90-vuotisjuhlia juhlitaan 24.8.2020. Mediahoroskooppi on siis varsin uusi ja tuore astrologian alue sen tuhansien vuosien päähän ulottuvassa historiassa.

Tänä päivänä tuntuu erikoiselta, ellei joku tiedä omaa horoskooppimerkkiään. Vaikka nykyisin on lähes itsestään selvää tietää oma ja muutaman läheisenkin horoskooppimerkki, aina asia ei ole ollut näin. 1900-luvun alussa se oli vielä suurelle yleisölle varsin tuntematon asia, mutta ensimmäisen horoskoopin julkaisun jälkeen 1930-luvulla asia levisi kulovalkean tavoin, ja nykyään niitä löytyy lähes kaikista aikakauslehdistä. Mutta mistä kaikki alkoi? Miten meidän kaikkien tuntema viikkolehtihoroskooppi oikein sai alkunsa lähes sata vuotta sitten?
news

Yleisin vastaus on, että viikkolehtihoroskoopin kehitti lontoolainen astrologi Richard Harold Naylor elokuussa 1930. Kaikki lähti siitä, kun Englannin hoviin oli syntynyt uusi prinsessa, Margaret, torstaina 21.8.1930, minkä jälkeen lehdet julkistivat kilpaa uutista . Sunday Expressenin päätoimittaja etsi ilouutiseen tuoretta näkökulmaa ja pyysi silloista julkkisastrologi Cheiroa tekemään pikkuprinsessasta astrologisen katsauksen tulevaan sunnuntain numeroon. Cheiro oli kuitenkin kiireinen ja siirsi toimeksiannon assistentilleen, R.H. Naylorille, joka tarttuikin innolla tehtävään. Juttu julkaistiin lehden sunnuntainumerossa 24.8.1930, ja se herätti yleisön kiinnostuksen välittömästi. Toimitukseen tulvi kiitoskirjeitä sekä pyyntöjä uusista kolumneista. Naylor pestattiinkin saman tien vakiokirjoittajaksi lehteen, ja jo seuraavalla viikolla ilmestyi juttu otsikolla ”Oletko syntynyt syyskuussa?”. Lokakuussa 1930 päätoimittaja esitteli ylpeänä uutta sarjaa “Mitä tähdet kertovat tällä viikolla?”:

Sunday Express on saanut niin useita lukijakirjeitä liittyen R.H. Naylorin viime viikkoina lehdessämme julkaistuihin hämmästyttäviin ennustuksiin, että olemme sopineet hänen jatkossa kirjoittavan artikkelin viikoittain yksinoikeudella meille. Tämä artikkeli tulkitsee astrologiset merkit, jotka vaikuttavat kansallisiin ja globaaleihin asioihin kullakin viikolla. Hän antaa varoittavia neuvojan niin sijoittajille, kilpaurheilijoille kuin poliitikoillekin, sekä lisäksi kertoo, mitä sinun tulee huomioida, jos olet syntynyt ko viikolla.Horoskooppien alkutaipaleen suosiosta kertoo sekin, että jos Naylor kirjoitti kolumnissaan, että ”maanantaina ei kannata ostaa mitään”, markkinoilla oli hiljaista.

Myös Naylor itse on julkistanut useissa eri lähteissä, että hän kantaa kunnian horoskooppien keksimisestä, mutta juttu ei ole ihan näin yksinkertainen. Mistä oli syntynyt pohja ja perusta astrologian kiinnostukselle? Astrologia oli kuitenkin ollut laajemmin poissa kuvioista valistuksen jälkeen, ja 1800-luvulla se esiintyi lähinnä almanakoissa ja kansan parissa sekä muutamissa astrologisissa journaaleissa.

Horoskooppi syntyi itse asiassa astrologian kritiikin jalanjälkiin (ks. Jokanaisen astrologiaa. Opi tekemään horoskooppeja, 2013). Tästä lisää Huvilan blogeissa myöhemmin.

Horoskooppi 90 vuotta

Juhlavuoden eHoroskoopit Huvila Härän verkkokaupasta

Huvila Härkä avaa kesäkahvilan kesäkuun alussa - ellei hallitukselta tule toisia ohjeita.

Terv. Maarit