Nelikymppisen voimavuodet

Tänä keväänä korona on laittanut arkeen paljon ulkoisia muutospaineita, mutta neljänkympin taitteessa (37 – 44 v) käydään läpi elämän suurimpia muutosprosesseja muutenkin. Lapset ovat usein siinä elämänvaiheessa jo kasvaneet isoiksi, koti, auto ja kesämökki on hankittu, maailmaakin on ehditty jo nähdä ja elämä kulkee yleisesti ottaen suurin piirtein raiteillaan. Mitä siis seuraavaksi? On aika päättää, mitä haluat loppuelämälläsi tehdä.

girl 40

Tänään tarkastellaan nelikymppisten voimavuosia. Neljänkympin taite on elämänkaaren merkittävimpiä muutoskausia, jolloin on aika löytää oma itse ja minuus uudella tavalla. Vuodet 37 – 44 edustavat uutta elämänvaihetta, muutosta sekä päätöstä ja toiveita, mitä haluat loppuelämältäsi. Silloin ajan näkökulmasta kaikki ns. hitaat planeetat Saturnus, Uranus, Neptunus ja Pluto tekevät haasteellisia ylityksiä kartallasi: on voimavuosien aika. Nelikymppinen, minkälainen muutosvaihe sinulla on menossa – ihan ilman koronaakin?

Täyskäännökset

C.G Jungin mukaan meissä kaikissa on sekä feminiininen että maskuliininen puoli. Jos nelikymppiseksi asti ihminen on toteuttanut etupäässä jompaakumpaa puolta, nyt tavoitteena on löytää itsestään myös sitä toista puolta, ja tehdä se näkyväksi.

Täten esimerkiksi uraansa voimakkaasti rakentanut sinkkunainen voi huomata biologisen kellonsa äänekkään tikityksen. Asialle on kiire tehdä jotain, koska aika lapsensaantiin käy vähiin. Tai hypertehokas uraohjusmies voi törmätä radikaalisti omaan naiseuspuoleensa neljänkympin kynnyksellä, kun hänen feminiinisyytensä heijasteet erilaisista naissuhteista eivät enää tunnukaan tyydyttäviltä. Miehen onkin ymmärrettävä oma feminiinisyytensä tullakseen kokonaiseksi ihmiseksi. Sama koskee hoivaäitityyppiä, joka on saanut tyydytyksensä elämään läheistensä hyvinvoinnista vastaavana. Hän saattaa havahtua nelissäkymmenissä lasten jo kasvettua, että tilaa ja kapasiteettia vapautuu kaikkeen muuhun, siihen, jota hän aiemmin on pitänyt jopa itsekkyyden ilmentymänä.

Päinvastaisuus, radikaalisti toisin tekeminen ja yllätyksellisistä vaihtoehdoista motivoituminen kuuluvat neljänkympin mahdollisuuksiin. Motivoidu löytämään itsestäsi ”se toinen puoli”. Löydä sille toteuttamiskanavia ja nauti uusista oivalluksistasi sekä aluevaltauksista. Olennaista neljänkympin taitteen uudistuksissa on, ettei jää ”vanhan hyvän ajan” koukkuun vaan että on valmis tuoreisiin kokemuksiin sekä avaamaan uusia ovia ja mahdollisuuksia elämäänsä.

Parisuhdetesti

Paras kuulemani parisuhteen määritelmä mielestäni on, että kannattaa löytää rinnalleen sellainen henkilö, jonka kanssa ”arjen neuroosit” sopivat yhteen. Jos toinen pitää ruoanlaitosta ja toinen taas mielellään toimii koemaistajana, limittäisyys antaa tilaa molemmille. Neljänkympin taitteessa tätä on hyvä testata.

Mikäli omat tavat eivät lainkaan kohtaa toisen tapoja, on vakavan parisuhdepohdinnan paikka. Neljänkympin tuntumassa avioerotilastot ovatkin huipussaan; eroava mies on keskimäärin 37-vuotias ja nainen 35-vuotias.

Tee täyskäännöksiä omalla tavallasi. Ideoita sinulle, nelikymppinen:

OINAS: Summaa vanha, tee tilinpäätös kuluneista vuosista ja aloita puhtaalta pöydältä.

HÄRKÄ: Luota yllätyksiin ja täyskäännöksiin sekä irrottaudu omalle polullesi.

KAKSONEN: Löydä itsestäsi ja elämästäsi herkempi, runollisempi puoli.

RAPU: Kypsy henkisesti, mutta älä ikäänny tätimäiseksi.

LEIJONA: Arvosta valintojasi, jätä rakkaudella nuoruusvuotesi ja käännä uusi sivu elämässäsi.

NEITSYT: Usko itseesi ja avaudu elämälle tekemällä unelmistasi totta.

VAAKA: Vedä rajat, määrittele reunaehdot ja päätä, mitä haluat elämältäsi.

SKORPIONI: Ota riski ja lähde löytöretkelle minuutesi toiseen puoleen.

JOUSIMIES: Edistä viime vuoden ideoitasi, toiveitasi ja suunnitelmiasi. Usko unelmiisi.

KAURIS: Jätä vanha minäsi, ota asema ja näytä, mikä olet kauriitasi.

VESIMIES: Ymmärrä itseäsi syvemmin hankkiutumalla aiempaa vaativampiin tehtäviin.

KALAT: Analysoi viime kymmenen vuotta, summaa ne ja suunnittele uutta.Haluatko tarkastella omaa elämäntilannettasi lähemmin? Astrologisen analyysit