Superkuu

Ruislinnun laulu korvissani / tähkäpäiden päällä täysi kuu / kesäyön on onni omanani / kaskisavuun laaksot verhotuu.

Eino Leinon Nocturne-runossa kerrotaan kesästä ja täysikuusta. Pian tunnelma voi tosiaan ollakin jo ihan kesäistä, mikäli Iltalehteä (5.3.) on uskominen: ”Ikuinen marraskuu on kohta ohi: etelän lämpöaalto vyöryy Suomeen!” Joka tapauksessa katseet kannattaa kääntää taivaalle, nimittäin maanantai-iltana 9.3. täysikuu nousee erityisen kirkkaana ja kookkaana. Toivottavasti sääkin on selkeä.

Hauskana sattumana voidaan myös lisätä, että maanantai on tietysti nimenomaan kuun päivä. Vuonna 321 AD Roomassa keisari Konstantinus päätti lainata viikkoon kaldealaista kalenterinimistöä, joka perustui astrologiaan: maanantai – Lunedi – Kuun päivä, tiistai – Martedi – Marsin päivä, keskiviikko – Mercoledi – Merkuriuksen päivä jne.

Täysikuu on siis maanantaina 9.3.2020 erityisen kirkas ja kookas. Tällaisia täysikuita sanotaan superkuiksi.

Maaliskuun Kodikkaasti keittiössä -workshopissa la 14.3. klo 15 käsittelemme nimenomaan kuuta omalla kartalla. Tervetuloa mukaan. Varaa paikkasi
supermoon

Kuu kiertää maata ellipsin muotoisella kiertoradalla. Kuu on siis välillä kauempana (apogeum) ja välillä lähempänä (perigeum) Maata. Kuu kiertää keskimäärin 384 000 km (357 000 km – 406 000 km) päässä maasta ja superkuun aikana se on ”vain” noin 363 000 km päässä meistä. Silloin kun kuu on kiertoradallaan kaikista lähimpänä maata ja vielä täysi, se näyttää maasta katsottuna todella suurelta ja kirkkaalta; kuu voi olla jopa 25% kirkkaampi ja 14% suurempi kuin tavallisesti. Siksi sitä kutsutaan superkuuksi.

Astrologi keksi superkuun

Superkuu-käsitteen keksi astrologi Richard Nolle vuonna 1979, ja termi on jäänyt sittemmin elämään. Nolle julkaisi tuolloin ensimmäisen kerran käsitteen SuperMoon Horoscope-lehden artikkelissaan kuvaamaan uutta tai täysikuuta, joka tapahtuu Kuun ollessa kiertoradallaan lähimpänä Maata. SuperMoon oli Nollen mukaan arkikieleen sopivampi kuin astronomien virallisesti ilmiöstä käyttämä termi englanniksi perigee-syzygy of the Earth-Moon-Sun system.

Superkuita on 4-6 vuodessa, eikä se ole muutenkaan erityisen harvinainen ilmiö, sillä noin joka neljästoista täysikuu on superkuu, mutta on se silti vaikuttavan näköinen! Tänä vuonna on jo ollut yksi superkuu helmikuussa 9.2. Täyssuperkuut ovat nyt maaliskuussa 9.3. ja huhtikuussa 8.4. ja uudetsuperkuut lokakuussa 16.10. ja marraskuussa 15.11.

Astronomeille superkuu on asia asioiden joukossa. Nolle sen sijaan laittaa ilmiölle paljonkin merkitystä ja painoarvoa. Hänen näkemyksensä mukaan täysikuuilmiöön liittyvät asiat ovat superkuun aikana supermerkittäviä. Ehkäpä näin blogin tasolla voidaan kysyä: miten nukut täysikuun aikaan yleensä? Entäpä superkuun aikaan?

Horoskoopin juhlavuosi - eHoroskoopit Huvila Härän verkkokaupasta