Entä Suomi 2020?

Tehdäänpä aluksi aikamatka parinkymmenen vuoden päähän, millenniumin tuntumaan. Lahti löi pirstaleiksi monen unelmat helmikuussa 2001, kun MM-hiihtojen doping-skandaali paljastui. Usealla meistä tilanne on tuoreessa muistissa, vaikka hetkestä on kulunut jo lähes kaksikymmentä vuotta. Muistatko, mitä tapahtui ja miten kaikki menikään?Suomi2


Suomi, suuri hiihtomaa palvottuine kansallissankareineen, oli joutunut keskelle sanoinkuvaamattoman monipolvista draamaa huoltoasemalle unohtuneine lääkärinlaukkuineen ja Hemohes-paljastuksineen. Tämä tieto oli täydellinen shokki. Kaikki muu unohtui, ja seurasimme järkyttyneinä uutislähetyksiä toisensa perään yrittääksemme ymmärtää, mistä oikein oli kyse. Maailma ei ollut enää sama kuin ennen. Jotain oli peruuttamattomasti muuttunut.

Suomalaisten usko huippu-urheiluun romahti kerralla. Kilpaurheilu ja siihen liitetyt unelmat, toiveet ja identiteetti, joilla oli rakennettu Suomea vuosikymmenet, tuhoutuivat yhdessä iltapäivässä. Sankareista tuli roistoja, ja urheilun uljaus vaihtui häpeään ja pettymyksen tunteisiin. Suomi ei ollut enää sama kuin ennen. Me kaikki tuijotimme typertyneinä lehdistötilaisuuden mustaa seinää ja kuuntelimme epäuskoisina urheilumme täydellistä katastrofia sekä johtohenkilöiden takeltelevaa anteeksipyyntöä.

Mitä yhteistä on koronakriisillä 2020 ja doping-skandaalilla 2001? Ajan näkökulmasta paljonkin, mm. Pluto ja Saturnus.

Pluto ja Saturnus ajassa

Pluto on ajan näkökulmasta se tekijä, joka ”kompostoi tunkiota, jotta uudet versot voivat syntyä”. Se kehottaa tekemään perustavanlaatuisen puhdistuksen, ottamaan kaikki luurangot kaapeista ja käymään läpi niitä asioita, jotka kuvitteli jo unohtuneen. Sen tehtävänä on perata tunkkaiset asiat ja siivota ne pois päiväjärjestyksestä, jotta voi aloittaa puhtaalta pöydältä ja uusin ideoin. Kaikkea ei tietenkään tarvitse heittää menemään, mutta on hyödyllistä uskaltaa tarkastella niitä pimeitä kolkkia ja epämieluisia asioita omassa – tai kansakunnan – historiassa, joita ei mielellään enää nostaisi päivänvaloon. On nahanluonnin aika. Se merkitsee myös muutosluotsaamista eli on hyödyllistä uskaltaa ajatella asioita radikaalisti uusiksi.

Saturnus puolestaan merkitsee kontrollia, rajausta ja reunaehtojen uudelleen arviointia. Tällaisena aikana kannattaa selkeyttää toimintamalleja sekä tehdä suursiivous ja luopua tarpeettomasta. On myös aika määritellä toiminnan rajapinnat uudelleen mahdollisimman tarkasti ja selkeästi sekä selkeyttää reviiri sellaisella tavalla, jossa toiminta on hallittua ja omassa kontrollissa. Laki, järjestys ja kuri ovat toiminnan avainsanoja.

Urheilun, kansan ja imagon kriisi 2000-luvun alussa

Vuonna 2001 suomalainen urheilu oli kehittynyt sellaiseen suuntaan, että se oli perattava ja puhdistettava perinpohjaisesti. Koska Suomi oli yhtä kuin urheilu, tilanne osui identiteettiimme raskaasti. Hiihtoliiton puheenjohtaja Paavo M. Petäjän pysäyttävät sanat: ”Me pyydämme anteeksi suomalaiselle urheilulle ja hiihtokansalle aiheuttamaamme katastrofaalisen suurta häpeää” murensivat viimeistään suomalaisten uskon kilpaurheilun puhtauteen. Oli aika tehdä täydellinen ja perustavanlaatuinen remontti. Totta kai tällainen tilanne pelottaa eikä se ole helppoa, mutta samalla se on mahdollisuus nousta uudelle tasolle puhtaalta pöydältä.

Vuosina 2000 – 2003 transitoiva Pluto ylitti Suomen Aurinkoa Jousimiehessä (mm. urheilu), neliöi Kuu/Mars-yhtymää Neitsyessä (mm. kansa) sekä opponoi nousevaa merkkiä Kaksosissa (mm. imago). Samoihin aikoihin myös Saturnus oli mukana kuvioissa: Saturnus ylitti askendenttia, opponoi Aurinkoa ja neliöi Kuu/Mars-yhtymää 2001 – 2002.

”Ehkä meidän suhteemme urheilusankareihin oli ollut hieman epäterve. Ja urheilupiirit ovat peitelleet monia asioita”, Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen arvioi YLEn haastattelussa vuonna 2017, kun asiaa on laajemmin tutkittu ja analysoitu. Lahti laukaisi tilanteen, jossa oli tärkeää puhdistaa urheilun maine ja aloittaa uudelta pohjalta.

Hallinnon remontti 2020-luvun alussa

Suomella on parhaillaan menossa juuri tällainen perustavanlaatuinen uudelleen arvioinnin ja uuden verson synnyttämisen mahdollisuus. Mutta nyt tarkastelun keskiössä ei ole niinkään urheilu (Jousimies) vaan hallinto (Kauris). Onko meidän suhteemme hallintoon ja virkamiehiin ollut epäterve ja onko peitelty asioita, voidaan nyt kysyä edelliseen viitaten. Onko koronavirus laukaisemassa tilanteen, jossa kannattaa arvioida uudelleen, järkevöittää sekä puhdistaa ja perata hallintoon, johtamiseen ja tulevaisuuden suuntaan liittyviä asioita, jotta voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä? Ajan näkökulmasta vastaus on ”kyllä”. Pääministeri Sanna Marin onkin jo toistuvasti todennut: ”Kun virheitä tehdään, ne on selvitettävä avoimesti ja niistä on otettava opiksi”.

Pluto yhdessä Saturnuksen ja Jupiterin kanssa ylittää Suomen MC:tä vuonna 2020, ja Pluto jatkaa vielä vuoteen 2024. Tämä tarkoittaa sitä, että on aika tehdä ”kuolinsiivous” (Pluto) tavoitteiden asettelun, tulevaisuuden suuntalinjojen ja tunnettuuden (MC) näkökulmista. Koska kyse on Kauriista (Suomen MC Kauriissa), remontin kohteina ovat etenkin hallinto, laki, dogmit, normit, virkamiehet, organisointi, vastuu, velvollisuus, käytännön toimet ja realismi. Lisäksi Kauris edustaa astrologiassa myös mm. korkeaa ikää, joten millaiseksi muodostuu uusi suhteemme ikääntymiseen ja ikääntyneisiin?

Tämän hetken tilanteessa on mukana myös muita tekijöitä, mutta yksinkertaisuuden vuoksi keskityimme nyt Plutoon ja Saturnukseen, jotka hyvin kuvaavat muutosvuoden 2020 tunnelmia. Ehkäpä palaan Suomi-teemaan vielä myöhemminkin.

-Maarit

Horoskoopin juhlavuosi - eHoroskoopit Huvila Härän verkkokaupasta