Politiikkaa vai parisuhdetta?

Kylläpä maailma muuttuu nyt vauhdilla. Eilen Ylellä puhuttiin jo wokeness+cancel-kulttuurista sukupolvikokemuksena, Yhdysvalloissa käydään kovaa kamppailua vallasta monella rintamalla (mm. rajat, opettajat, rotu, korona, big tech) ja meillä toteutetaan lisää rajoituksia. Huh-huh, melkoista kyytiä mennään! Maailma on nyt todellakin erilainen kuin ennen muutosvuotta 2020. Mutta onneksi elämässä on muutakin. Tänään palataan perusasioiden ääreen ja puhutaan parisuhteesta sekä ihmissuhteista yleensä.

politiikkaa2

Se oli rakkautta ensisilmäyksellä ja – klik – jotain tapahtui, se oli kerralla menoa! Rakkaus ei katso paikkaa, eikä aikaa, kun se syttyy. Istut meikittömänä, hiukset ponnarilla etäkokouksessa, ja keskustelunne saa odottamatta aikaan molemmissa kipinää ja tunnevärähtelyjä. Tai ystäväsi on kutsunut sinut kanssaan lenkille, ja vaikka oletkin mielessäsi keksinyt tekosyitä toisensa perään, lupaudut mukaan hiukan vastahakoisesti – ja lenkkipolulla eteesi astelee täysin odottamatta, Elämäsi Rakkaus, joka vie salamana jalat altasi.

Bas Kastin (Rakkauden selitys, 2005) mukaan jo roomalainen Ovidius tiesi, miten jännitys on kosiskelun serkku ja kirjaa Ovidiuksen viettelysäännön seuraavasti: ”Rakkauden kipinä ei synny pelkästään itseluottamuksen ja ulkomuodon avulla, myös olosuhteet vaikuttavat. Tilanne ratkaisee. Intohimo herää ennen kaikkea tilanteessa ja paikassa, johon liittyy muutenkin paljon voimakkaita tunteita: teatterissa, hevoskilpailuissa, taistelupelien tai gladiaattoritaisteluiden aikana”. Ajan näkökulmasta nimenomaan Uranus-periodin aikana tätä Ovidiuksen oivallusta kannattaa hyödyntää. Ota askelia myös mukavuusalueesi ulkopuolelle ja tee asioita jännittävistä näkökulmista: tee jotain muuta tavanomaisuudesta poikkeavaa, joka aktivoi itseäsi aivan uudella tavalla. Mukana oleva Saturnus hillitsee liikaa uhkarohkeutta. Ehkäpä poikkeusolot ovatkin tästä näkökulmasta juuri nyt jopa hyödyksi?

Hallinnan ja kontrollin menetys?


Uranus/Saturnus-hetki voi paljastaa myös tarpeen rajata arki uudelleen. Elämän hallinta on voinut kohdata muitakin haasteita. Takana voi olla koronatilanteen myötä esimerkiksi energiaa vieviä yt-neuvotteluita, organisaatiomuutoksia ja voimia vaativia valtapelejä työpaikalla eikä energiaa parisuhteen hoitamiseen yksinkertaisesti enää ole. Mikäli suhde muutenkin vetelee viimeisiään, parisuhteen ulkopuoliset tekijät voivat merkitä loppusilausta. Jokin vähäpätöinen arjen asia aiheuttaa hallinnan ja kontrollin menetyksen, josta ei ole enää paluuta.

Taantuma lapsuuden kiukutteluihin ja suoranaisiin raivokohtauksiin väsyttää ja uuvuttaa liiton. Molemmat osapuolet käyttäytyvät kuin pahaiset kakarat, ja ulkopuolisista koko homma näyttää epäonnistuneelta karnevaalilta, joka ei saa muuta kuin farssimaisen lopun. Tilanteessa olijat ja prosessia läpikäyvät kokevat sen kuitenkin kaikkea muuta kuin karnevaalina. Kyse on yrityksestä selittää ja selvittää itselleen muuttuvan tilanteen uudet koordinaatit. Yllätykselliset arjen käänteet eivät välttämättä helpota asiaa, jos rystyset valkoisina haluaa pitää kiinni kaikesta vanhasta eikä ole valmis muuttumaan tai muuttamaan suhteen rakennetta muuten kuin välttämättömyyden pakosta.

Muutos sinänsä ei aina ole muutosta parempaan eikä sitä voi suoraan ihannoida, mutta Saturnus/Uranus -periodin aikana on hyödyllistä käydä läpi omia luutuneita käsityksiään parisuhteen käytänteistä ja miettiä, minkälaisia keinoja itsellä on ottaa uutta kurssia ja katsoa maailmaa uusin silmin – joko yhdessä tai erikseen.

Saturnus/Uranus-jakso ei välttämättä jätä tilaa kovin pitkille pohdinnoille. Kyse on pikemminkin selkärankapäätöksistä ja sisäisen äänen kuuntelusta. Sellainen voi tietysti mennä syteen tai saveen, mutta se voi myös onnistua 150 %:sti. Riskejä voi ottaa hallitusti tai hallitsemattomasti, ja molemmat vaihtoehdot ovat yhtä mahdollisia tässä tilanteessa. Siksi kannattaakin tehdä aikamatka aiempiin vastaaviin tilanteisiin omalla kohdalla, ja sitä kautta saada lisäselvitystä omien reaktioiden ja asenteiden ymmärtämiseksi.

Kenelle?


Kenestä nyt on kyse? Saturnuksen ja Uranuksen keskinäiset neliöt vuonna 2021 koskevat erityisesti huhti-toukokuun vaihteessa syntyneitä Härkiä, heinä-elokuun vaihteessa syntyneitä Leijonia, loka-marraskuun vaihteessa syntyneitä Skorpioneja sekä tammi-helmikuun vaihteessa syntyneitä Vesimiehiä (minä tahansa vuonna). Voit tarkastella tämän hetken kokemuksiasi kahdesta näkökulmasta:

- yksittäisinä vuoden 2021 Saturnus/Uranus-transiitteina tai
- tekemällä aikamatkan omiin aiempiin vastaavantyyppisiin aikakokemuksiisi ja tarkastella tämän hetken tunnelmia suhteessa aiempiin kokemuksiisi vastaavista ajan solmukohdista.

Seuraavassa muutama idea jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Erityisesti mikäli sinulla on omalla kartallasi myös jokin henkilökohtaisista tekijöistä kuten nouseva merkki, MC, Kuu, Merkurius, Venus tai Mars muuttuvien merkkien lopussa eli n. 20 – 29 astetta Kaksosta, Neitsyttä, Jousimiestä tai Kaloja, vuoden 2021 reilun kolmenkymmenen vuoden aikamatka kannattaa tehdä.

Saturnus ja Uranus olivat keskiviikkona 17.2.2021 yhteisen kierroksensa tarkassa sulkeutuvassa neliössä keskenään. Kohtaaminen oli ensimmäinen vuoden 2021 kolmesta neliökontaktista. Seuraavan kerran neliö on tarkka kesäkuun puolivälissä ja kolmannen eli viimeisen kerran Saturnus ja Uranus kohtaavat neliössä jouluaattona. Mutta koska kyse on prosessista, pelkkiin päivämääriin ei kannata keskittyä.

Aloitamme aikamatkan vuodesta 1988, jolloin Saturnus ja Uranus aloittivat tämänhetkisen yhteisen kierroksensa. Saturnuksen ja Uranuksen yhteinen kierros kestää keskimäärin 45 vuotta kerrallaan, ja olemme nyt sen loppusuoralla. Seuraavan kerran jättiläiset kohtaavat kesällä 2032 Kaksosen 28 asteessa.

Kierros alkaa: Saturnuksen ja Uranuksen yhtymä Jousimiehessä

Saturnus ja Uranus kohtasivat vuonna 1988 kolme kertaa Jousimiehen viimeisissä asteissa. Mikäli ikäsi riittää, aloita analysointi jo 1980-luvun lopusta. Ymmärtääksesi tämän vuoden ideoita yhä paremmin, tarkastele silloista elämäntilannettasi esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä:

- Minkälaiset tilanteet laittoivat elämäsi uusiksi jo silloin? Muuttuiko elämäsi kertarysäyksellä?
- Rakastuitko/erositko yllättäen? Kohtasitko erikoisia ihmisiä, jotka haastoivat totutut ajatusmallisi?
- Minkälaisia odottamattomia muutoksia ihmissuhteissasi tapahtui? Löysitkö itsestäsi uusia puolia?


Saturnuksen ja Uranuksen avautuva neliö Härässä ja Vesimiehessä

Seuraava tärkeä avainajankohta on vuosituhannen vaihteessa. Saturnus Härässä ja Uranus Vesimiehessä kohtasivat kolme kertaa vuosina 1999 – 2000 avautuvassa neliössä (13 – 20 asteissa).

- Minkälainen hallittu/hallitsematon rakennemuutos elämässäsi tapahtui parikymmentä vuotta sitten?
- Kaipasitko irtiottoa ja uudenlaista itsenäisyyttä silloin? Teitkö asialle jotain?
- Minkälaisissa ihmissuhteissa ja tilanteissa koit maailman ja itsesi aivan uudesta näkökulmasta?
- Kuka tai ketkä herättivät sinut ruususen unesta todellisuuteen?
- Ja ennen kaikkea, mitä oivalsit elämästä noiden kokemusten myötä?


Saturnuksen ja Uranuksen oppositio Neitsyessä ja Kaloissa

Viimeksi Saturnus ja Uranus ovat kohdanneet peräti viisi kertaa oppositioaspektissa vuosina 2008 – 2010 muuttuvien merkkien asteissa 18 – 28. (Saturnus Neitsyessä ja Uranus Kaloissa; viidennen eli viimeisen kerran 26.7.2010 Saturnus Vaa’an alussa ja Uranus Oinaan alussa). Oppositioasetelmaan liittyvät nimenomaan ihmissuhteet, joten voitkin kysyä itseltäsi:

- Kuka tai mikä esti/blokkasi sinut ulos tilanteista tai sysäsi johonkin uuteen tilanteeseen tuolloin?
- Miten ja minkälaisia uusia ulospääsykeinoja keksit? Ehkä varsin yllättäviä, erikoisia ja siten myös nerokkaita irtiottoja? Kyse voi olla vasta ideanpoikasista, heikoista signaaleista, pienistä oivalluksista.
- Löysitkö muutoksissa en jää tuleen makaamaan -asenteen? Mitä siitä on seurannut?


Tämän hetken tilanne


Saturnus Vesimiehessä ja Uranus Härässä kohtaavat kolme kertaa sulkeutuvassa neliöaspektissa vuonna 2021, ja koskettavat erityisesti kiinteitä merkkejä Härkä, Leijona, Skorpioni ja Vesimies (asteissa 7 – 13):

- Mitkä asiat nousevat nyt esiin joko uusina tai jäänteinä aiemmilta kausilta 1988, millennium ja 2008 – 2010? Miten reagoit niihin? Miten voit löytää uusia näkökulmia näihin teemoihin nyt?
- Miten em. tilanteet haastavat arkea? Minkälaisia asioita ne nostavat esiin? Ala luoda ratkaisuja.
- Joko keksit ratkaisun? Miten tästä eteenpäin?


Ensimmäinen kohtaaminen nyt helmikuussa tuo tilanteen esille ja tarjoaa vinkkejä siitä, minkälaisista asioista tänä vuonna voi olla kyse. Toinen kohtaaminen kesäkuussa tarjoaa haasteen ratkottavaksi, mikä olisi hienoa saada ratkaistuksi kolmanteen kohtaamiseen mennessä jouluna.

Käy ajatuksissasi läpi aiemmat Saturnus/Uranus-taitekohdat vuosilta 1988, 1999 – 2000 sekä 2008 – 2010 ja kirjoita ihan ylös, mitä olet oivaltanut omasta elämästäsi, ihmissuhteistasi, rakkaudesta ja tulevaisuuden suunnitelmistasi. Mikäli noina ajankohtina asiat eivät menneet toivotusti, voitko nyt tehdä toisin? Mikäli taas aiempina ajankohtina otit isoja askelia uuteen elämään, tilanteisiin ja oivalluksiin, onko sinun jälleen mahdollista hypätä uudelle tasolle ja uudistaa elämääsi tuoreeseen suuntaan, josta voit nauttia vielä useamman vuoden eteenpäinkin?

Terv. Maarit