Horoskoopin historia, osa 3

1870-luvun puolivälistä alkanut astrologian renessanssi sai sysäyksen uuteen suuntaan vuonna 1930, jolloin nykyisin tuntemamme, lehdissä ilmestyvän horoskoopin tarina alkoi. Yhdessä yössä astrologi R.H. Naylor loi meidän tuntemamme lehtihoroskoopin ja teki genrestä maailmankuulun.
Ensimmäinen horoskooppi

Englannin hoviin syntyi uusi jäsen torstaiyönä 21.3.1930. Lehdet olivat innoissaan ja julkaisivatkin kilpaa artikkeleita pikkuprinsessasta. Viikonlopun lehteen tarvittiin uusi näkökulma ja Sunday Express -lehden päätoimittaja keksikin kysyä kuuluisalta astrologilta Cheirolta, josko tämä kirjoittaisi astrologisen profiilin prinsessasta. Cheiro oli kuitenkin estynyt, mutta hänen assistenttinsa, R.H. Naylor tarttui innolla toimeen. Naylorin artikkeli ilmestyi Sunday Express -lehdessä sunnuntaiaamuna 24.8.1930. Artikkeli oli noin A5-kokoinen, jonka keskellä oli pikkuprinsessan ns. kartta (ks. kuva) ja se alkaa seuraavalla tavalla:

Prinsessa Margaret

Ohessa on pikkuprinsessan ”horoskooppi”. Taivaankansi on esitetty tarkoituksenmukaisessa muodossa hänen syntymähetkenään, leikattuna auki tarkastelulle kuin kuorittu appelsiini. Kuvion yläpuoli edustaa näkyvää taivasta, kun taas alapuoli kuvaa taivasta jalkojemme alla, horisontin alapuolella. Kuvion eri puolille sirotellut symbolit näyttävät kahdentoista eläinradan merkin ja planeettojen sijainnit ikään kuin astronomisena pikakirjoituksena.Englantilainen astrologi Kim Farnell kirjoittaa mukaansatempaavasti horoskoopin historian vaiheista. Tämän jutun Sunday Express -lainaukset ovat Farnellin kirjasta (2007).

Flirting with zodiac


Elokuussa 1930 astrologi Naylor kirjoitti prinsessan profiilissa niin hänen astrologisista piirteistään kuin elämänkulustaankin, ja osa tekstistä oli jo horoskooppityylissä:

"Jotkin prinsessan peruspiirteet ovat yhteneväisiä kaikille elokuussa syntyneille – siten hän on astrologinen serkku kaikille Sunday Expressin lukijoille, joiden syntymäpäivä sattuu samalle päivälle prinsessan kanssa. Näitä piirteitä ovat lojaalisuus, ylpeys ja viehätysvoima, josta henkilö voi tulla myös riippuvaiseksi mutta vahvalla tahdolla varustettuna".Naylorin kirjoittama profiili prinsessa Margaretista ja horoskooppityyliset kuvaukset muutaman aurinkomerkin syksystä 1930 upposivat lukijoihin niin, että he halusivat niitä lisää. Ja näin myös tapahtui. Artikkelin tuoman suosion saattelemana Nayloria pyydettiin kirjoittamaan seuraavan sunnuntain lehteen otsikolla Oletteko syntynyt syyskuussa? Ja seuraaviin lehtiin otsikolla Mitä tähdet kertovat tälle viikolle? Varsinaiset horoskooppipalstat alkoivat ilmestyä lehdessä muutama vuosi myöhemmin, ja varsin pian monissa lehdissä oli horoskooppipalstoja niin Englannissa kuin Yhdysvalloissakin, mistä se levisi myös muualle mediamaailmaan – kuten meillekin Suomeen.

Nykyisiä horoskooppeja muistuttavat erityisesti Naylorin sanat:

"Ne Sunday Expressin lukijat, joilla on onni syntyä heinäkuun ensimmäisellä viikolla minä tahansa vuonna aloittavat hyvin suosiollisen ajanjakson".Naylorin legendaariset rivit muokkasivat horoskooppigenrestä yhden aikakautemme suosituimman mediatuotteen, joka on eri muodoissaan ollut lehdissä jo kuluneet 90 vuotta.

Huvila Härän horoskooppipuiston näyttelyt avautuvat pe 12.6. Huvila Härän aukioloajat kesä 2020

Horoskoopin historia, osa 1
Horoskoopin historia, osa 2
Horoskooppi 90 v

Juhlavuoden horoskoopit