Milloin ihminen on vanha?

Helmikuun alussa Helsingin Sanomien Usko siskoa -palstalla kysyttiin: Milloin saan yhteiskunnan nimissä tulla vanhaksi? Keskustelu jatkui HS:n mielipidepalstalla, kun Helena Kaartinen kommentoi edellä mainittua ja kysyi, milloin saa hellittää ja milloin saa hyvällä omallatunnolla vain olla.

Kun pohdin asiaa omasta nuoruudestani käsin, muistan hyvin selvästi, että jo 40-vuotias oli todella ikäloppu, vaikka nykynäkemyksen mukaan 40 on uusi 20 eikä siis vanha ollenkaan. Viisikymppiset olivatkin jo lähestulkoon ikämääritysten ulkopuolella! Kuka siis on vanha ja milloin?

Viime viikolla lukion toisen luokan oppilaat heittäytyivät hetkeksi vanhoiksi. Vaikka iällisesti he ovatkin nuoria opiskelijoita, koulun kulttuurin kannalta he ovat vanhoja abien lähdettyä lukulomalle. Tokaluokkalaiset viettävät silloin ansaittua juhlapäivää ja pukeutuneina aikuismaisiin juhlapukuihin tanssivat vanhojentansseja. Koulun muut oppilaat ihailevat hyvin harjoiteltua cicapota ja unelmoivat omasta ”vanhuudestaan” muutamien vuosien kuluttua.

Mitä ikä siis oikein tarkoittaa? Entä milloin olet vanha astrologisesti?

ika

Minua kiehtoo astrologian aikanäkemys jo siitäkin syystä, että voin näin tarkastella ikää ja aikaa biologisten (kronologinen ikäWinking ja sosiaalisten (mitä minkäkin ikäisen kuuluu/ei kuulu tehdäWinking ikämääritysten ulkopuolelta. Astrologia on tarjonnut minulle monipuolisen ja joustavan menetelmän tarkastella aikaa ja ikää.

Astrologiassa on useita aikamenetelmiä, mutta mielestäni yksi on ylitse muiden: edistetty kuunvaihekierto, joka kestää kerrallaan 30 vuotta. Se on jo riittävän pitkä henkilökohtainen elämänkaari tarkasteltavaksi. Olen jalostanut tästä menetelmästä Personal Life Span -metodin (PLS), josta kerron tarkemmin kirjassani Elämänkaariastrologiaa. Opi tulkitsemaan transiitteja (2015).Minkä ikäinen siis on vanha?

Sisko vastasi HS-palstalla esitettyyn kysymykseen:

Taloustutkimus toteutti vuonna 2018 Eloisa ikä -kyselyn, jonka vastaajien mukaan vanhuus alkaa nykyisin vasta 74-vuotiaana. Kiinnostavaa kyllä, vanhuuden alaraja ilmoitettiin sitä korkeammaksi, mitä vanhempi oli vastaaja. Yli 80-vuotiaat arvioivat vanhuuden alaikärajaksi 81! Valtaosa kyselyyn vastanneista arveli pysyvänsä aktiivisena myös ikääntyneenä.

Valtionhallinnossa puolestaan määriteltiin ikääntyviksi ja ikääntyneiksi vuonna 1996, ja määritelmää käytetään edelleen (ks. esim.), seuraavasti:

• ikääntyviksi 45-55 -vuotiaat

• ikääntyneiksi yli 55-vuotiaat

• Ikäihmiset, vanhukset ja seniorit ovat jo työelämän ulkopuolella


Tätä tarkoittaa siis vanha ikä virallisten määritelmien mukaan. Yli 55-vuotias on siis jo ikääntynyt, suomeksi vanha, vaikka itse vanhuus alkaa yli 70-vuotiaana. Astrologisesti ”vanhuuden" voi kuitenkin kokea useamminkin.Olet vanha kerran 30 vuodessa

Personal Life Span -kaari on aika-asenne-elämänkaari, ja se määrittyy henkilökohtaisesti eikä iän mukaan. Sen mukaan ikä ei ole vain numero, vaan se on asenne ja prosessi, joka uusiutuu 30 vuoden välein. Uusi PLS voi alkaa yhtä hyvin 18-, 28- kuin 35-, 44- tai 52-vuotiaanakin. Personal Life Span määrittyy henkilökohtaisen astrologisen kartan eikä esimerkiksi syntymävuoden mukaan. Siten kolmekymppinen ja seitsemänkymppinen voivat hyvinkin olla samanikäisiä PLS-näkökulmasta.PLS-kaaressa on kolme asennevaihetta:

Uuden elämän alku, nuoruus, jolloin on aika hankkia resursseja ja kokemuksia

Aikuistuminen, jolloin on aika alkaa huomata, miten hankittuja resursseja voi hyödyntää

Vanhuus, jolloin on aika luopua ja jättää henkistä perintöä ja hiljaista tietoa kentälleKunnes tämä kaikki taas alkaa alusta, tietysti aiempien kokemusten rikastamana. Toisin sanoen, 30-vuotinen PLS-kaari on ideoiden ja aika-asenteiden elinkaari, jonka alussa on tärkeää aloittaa ja luoda uutta elämää, keskivälissä hyödyntää ja jalostaa hankittuja resursseja ja lopuksi – kuten vanhat ihmiset – jakaa omaa kokemusta muille sekä alkaa jo raivata tietä uudelle alulle esimerkiksi tekemällä perustavanlaatuinen siivous.


Sosiaalisten ikämääritysten purkaminen

Kun ikää tarkastellaan tällä tavoin aika-asennenäkökulmasta, voidaan 60-vuotiaalle ehdottaa suhtautumista elämään teiniasenteella tai parikymppinen voi hyvinkin olla jo mummovaiheessa! Personal Life Span tarjoaa loistavan mahdollisuuden purkaa sosiaalisen ikämääritysten kautta tulevia odotuksia ja suhtautua ikään ja aikaan uudella tavalla. Eiväthän biologinen ikäsi ja kokemuksesi mihinkään häviä, mutta tämänhetkiseen asenneilmastoon saat näin tuoreita ajatuksia.

Minkä ikäinen sinä olet asennetasolla? Missä PLS-vaiheessa olet? Tule selvittämään sitä ja muita aika-asennevalttejasi astrologisiin analyyseihimme.

-Maarit

Horoskoopin juhlavuosi - eHoroskoopit Huvila Härän verkkokaupasta