Mistä aikuisuus alkaa

Joillekin elämänvalinnat ovat jo parikymppisenä päivänselviä, mutta näin ei ole suinkaan kaikilla. Aikuiseksi tulo on ajan näkökulmasta prosessi, jonka ensiaskelia otetaan parikymppisenä, mutta itse aikuisuus alkaa vasta 29-vuotiaana. Minkälaisen aikuisuuden sinä valitsit?


Neljä erilaista polkua aikuisuuteen 21v – 29v

Tee aikamatka omaan historiaasi ja aikaan, jolloin olit parikymppinen: Mitä halusit elämältäsi? Opinnot? Ura? Perhe? Unelmat? Ajan näkökulmasta sinulla oli neljä valintavaihtoehtoa: suvun perintö, vanhempien tahto, kulkee omia polkujaan ja vierivä kivi ei sammaloidu. Mikä on/oli sinun valintasi?
aikuisuus
Suvun perintö

Suvun perintö -vaihtoehdon parikymppisenä valinneen arvovalinnat liittyvät yhteiskunnallisesti hyväksyttyihin teemoihin ja niin sanottuun oikeaan elämään. Arvovalinnat ovat perinteisiä ja yhteiskunnallisia: perheen perustaminen, sukuyrityksessä aloittaminen tai vaikkapa lääkäriksi/opettajaksi opiskeleminen. Tällaiset valinnat tarjoavat etenemismahdollisuuksia nuoresta pitäen ja aikamatka kohti kolmeakymppiä voikin olla tasaista etenemistä portaalta toiselle ilman sen kummempaa kriisiä. Kolmekymppisenä hän on jo kannuksensa ansainnut ja on aika edetä eteenpäin sekä astua isompiin saappaisiin.

Vanhempien tahto

Tämän suunnan valinnut on yllä olevan tavoin astunut parikymppisenä myös yhteiskunnalliseen rooliin, mutta ratkaisevana erona on se, ettei hän tehnyt valintaa itse vaan että se tehtiin hänen puolestaan tai hän koki tekemänsä valinnan velvollisuudekseen. Aikamatka kolmekymppiseksi voi olla myös saavutusten siivittämä, mutta samaan aikaan hän hellittelee jossain unelmiensa sopukoissa haaveammattia, josta hän ei voi edes ääneen puhua mutta joka kalvaa taustalla kaiken aikaa. Tyytymättömyys lisääntyy mitä lähemmäksi kolmekymppisyyttä hän tulee. Turhautumiskierre on valmis, ja tuloksena on ikäkausikriisi. Elämä vaatii radikaalin päivityksen ja omien unelmien tunnustamisen. Kolmenkympin kriisi on siten saneeraus- ja priorisointivaihe, jossa on uusi mahdollisuus tehdä valintoja.

Kulkee omia polkujaan

Tämän valinnan parikymppisenä tehnyt kulkee sananmukaisesti omia polkujaan, sen enempää vanhempien toiveista kuin yhteiskunnallisista normituksistakaan välittämättä. Oma tie on voinut olla selvä jo teinivuosista lähtien, ja parikymppisenä on oman, itsenäisen irtioton aika. Hän on tekee valinnan, josta ei ole takeita tai joka hämmästyttää ympäristöä, joskus myös itseä. Kolmekymppisenä hän yllättyy, että valinnoissa on kuin onkin ollut punainen lanka. Kuin vaivihkaa kertynyt kielitaito ja erilaisissa tilanteissa hankitut verkostot ovatkin uskomaton pääoma tulevaisuutta ajatellen. Kolmekymppisenä on aika oivaltaa, että resursseista voi alkaa toteuttaa ja tehdä Jotakin. Hän esimerkiksi perustaa yrityksen tai pääsee töihin sellaiseen organisaatioon, jossa hänen moninaiset resurssinsa pääsevät täyteen kukoistukseen. Tästä alkaa Uusi Elämä, jossa aiemmilla, yllättävilläkin harharetkillä, on olennainen merkitys. Tässäkään kolmekymppisyys ei ole kriisivaihe, vaan pikemminkin oivallus ottaa elämä yhä enemmän omiin käsiin.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Tämän valinnan parikymppisenä tehnyt on myös halunnut elää originellia ja tavanomaisuudesta poikkeavaa elämää, sellaista, jossa on hohtoa ja trendikkyyttä, itsenäisyyttä ja omintakeisuutta. Siinä missä omien polkujen kulkija on tehnyt valinnan itselähtöisesti ja omaehtoisesti, vierivä kivi ei sammaloidu -vaihtoehdossa kyse on ulkoapäin tulleista paineista. Henkilö on voinut tehdä valinnan esimerkiksi kapinointisyistä tai siksi, että muut arvostavat erikoista valintaa. Tehty valinta ei kuitenkaan sovi hänelle, ja aikamatka kohti kolmekymppisyyttä on haasteellinen. Hän eksyy vääriin viiteryhmiin ja löytää itsensä toistuvasti tilanteista, jotka ovat hänelle sopimattomia tai jopa turmiollisia. Vähitellen aikamatkalla kohti kolmeakymppiä henkilö havahtuu, ettei kapinointi johdakaan toivottuun tulokseen vaan pikemmin oman itsen aliarviointiin. On aika muuttaa tämä kaikki. Kyse on tällöin kolmekymppisenä kriisivaiheesta.

Aikuisuus alkaa 29-vuotiaana

Kolmenkympin taitteen tärkein tehtävä on kypsyttää ihminen uusiin mahdollisuuksiin. Tästä alkaa uusi elämänvaihe uusine vastuineen ja tilaisuuksineen. Se on kriisivaihe (kolmenkympin kriisi) silloin, kun omat elämänvalinnat eivät olekaan niitä omia tai itselle sopivia. Silloin kolmenkympin taite on inventaario ja uuden suunnan valinnan paikka.

Kolmenkympin taite on joka tapauksessa merkittävä. On aikuiseksi tulemisen hetki. Aikuisuuden noste löytyy vasta pohdintojen, valintojen ja joskus jopa kipeiden päätösten ja ratkaisujen kautta. On rehellisesti myönnettävä itselle, miten on aiemmat vuodet viettänyt sekä mitä ja millä tavalla niistä todella haluaa ottaa mukaan uuteen vaiheeseen. Näitä valintoja punnitaan uudelleen neljänkympin taitteessa 38–44-vuotiaana.

Lue lisää Nelikymppisen voimavuodet