Joko sinulla on lomastressi?

Kuuntelin Kulttuuriykkösen ohjelman lomastressistä:
Näin hankit itsellesi lomastressin! – Psykologit kertovat,
jossa keskusteltiin koronakevään tuomista lomapaineista ja siitä, miten ihmiset kokevat lomatoiveet, -tarpeet ja -stressin eri tavoin. Miten loma on tarpeeksi hyvä? Kaikille loma ei ole yksi yhtenäinen neljän viikon lomakausi, vaan se voi olla myös pätkissä. Lisäksi koronakevään jälkeen loma on erilainen kuin ennen ja paineet lomasta ovat voineet kasvaa myös tämän erilaisen kevään vuoksi.
lomastressi 1


Keskustelussa painotettiin, että ihmisillä on erilaisia lomakokemuksia ja -odotuksia, niitä ei voi yleistää eikä voida sanoa, että esimerkiksi naisilla tai miehillä, nuorilla tai vanhoilla, rikkailla tai niukemman budjetin lomailijoilla olisi joitain tiettyjä toiveita. Lomaodotukset ja -paineet ovat erilaisia. Kun yhdelle on tärkeää tehdä monenlaisia asioita kesällä, käydä lukuisissa paikoissa ja kokea erilaisia asioita, toiselle lomaa on täydellinen pysähtyminen ja rentoutuminen, mitään tekemättömyys. Loma ei silti ole irrallinen saareke, vaan osa elämää.

Jos kuormitus, ylistressi ja suorittaminen jää päälle loman alussa, miten kannattaa toimia? Palautumiselle tulee ottaa aikaa ja sitä voi harjoitella. Kirjan lukeminen, riippumatossa oleilu, urheilu, sauna ja laituri. Mitkä ovat omat keinosi? Miten lomasuorittamisen selättää? Miten syke laskee? Rentoutumista ja palautumista voi harjoitella! Keskustelijat korostivat ”koirakoulua” eli samoin kuin koiria pitää opettaa lepäämään, niin joskus myös ihmistä täytyy ”käskeä lepäämään”. Tietoiset teon tasot ovat tärkeitä esimerkiksi suorittajalle.

Erilaiset lomat erilaisille ihmisille - ja horoskooppimerkeille

Psykologit korostivat keskustelussa, että me olemme erilaisia ja ihmisten tarpeet eroavat toisistaan – myös lomastressin suhteen. Tästä tuli tietysti mieleeni, että kuitenkin ajan näkökulmasta nimenomaan juuri näitä erilaisia lomatarpeita ja -toiveita voidaan mainiosti lähestyä, analysoida ja tarkastella. Katsotaanpa siis, miltä tilanne näyttää horoskooppitasolla.

Tällä hetkellä voidaan erottaa kolme erilaista lomatyyppiä: pysähdysloma, täyskäännösloma ja fiilistelyloma. Mihin ryhmään sinä kuulut?


Pysähdysloma rajatusti: Kauriit, Oinaat, Ravut ja Vaa’at

- Älä tee mitään! Tai ehkä paremmin, älä soimaa itseäsi, jos et tee mitään.

- Valitse tarkoin ja rajatusti tekemiset, joita aiot/haluat tehdä lomasi aikana.

- Pidä myös vaikka someloma tässä samalla ja rajaa sosiaaliset tarpeet siten, etteivät ne tuota sinulle lisää stressiä.

Haaste: Pysähdysfiilis voi tuntua turhauttavalta. Pidä ”koirakoulu” ja käske itsesi lepäämään!

Vinkki: Jos energiaa riittää, aloita jokin pitkään odottanut siivousprojekti – ja tee se ehkä jopa valmiiksikin. Mutta älä ota liikaa stressiä, jos se jääkin kesken.Täyskäännösloma: Härät, Leijonat, Skorpionit ja Vesimiehet

- Yllätä itsesi tekemällä asioita, joita on ilo vielä mummonakin muistella!

- Uskalla tehdä tällä lomalla myös toisin kuin aiemmin: istu vaikka toiselle puolelle aamiaispöytää, jotta näet maiseman uudesta vinkkelistä.

- Usko muutokseen.

Haaste: Jos rystyset valkoisina haluat säilyttää kaikki vanhat rutiinisi ja tehdä ihan samat asiat kuin aina ennenkin, lomastressille on ovet apposen auki!

Vinkki: Uudistus ja muutos ovat nyt plussaa.Fiilistelyloma: Kalat, Kaksoset, Neitsyet ja Jousimiehet

- Kulje siellä, missä milloinkin tuntuu parhaimmalta, mukaudu muutoksiin ja nauti joka hetkestä sen omilla ehdoilla.

- Unelmoi isosti, ui ja sauno, loikoile riippumatossa sekä samoile metsissä!

- Anna ajatuksillesi aikaa ja tilaa.

Haaste: Suorittajatyypin painajainen! Uskalla ”lillua lomassa”, luonto on parasta lääkettä.

Vinkki: Pidä vaikka unelmapäiväkirjaa. Kirjaa sinne villeimmätkin unelmasi ja haaveesi.Ja miten itse vietän lomaani? Nautin tänä kesänä mm. polkujuoksusta ja pikkupuuhastelusta. Lisäksi olen jo vuosia rentoutunut pitämällä kesäkahvilaa. Asiakkaiden kanssa on käyty hyvin moninaisia keskusteluja. Koskaan kun ei aamulla tiedä, minkälainen juttutuokio kenenkin kanssa sykeytyy! Niin kiehtovaa. Viimeksi olen keskustellut niin sukututkimuksesta, puutarhanhoidosta kuin kielitieteestäkin. Viime viikolla aiheissa oli viljely, perhoset ja linnut sekä tietysti sää. Mitähän tänään on edessä?


Nähdään Huvilassa - ja keskustellaan vaikkapa lomasta!
Terveisin Maarit
lomastressi 2