Rakkautta ensi silmäyksellä

Muistathan sen tunteen, kun katseenne kohtasivat ja tunsit, kuinka polvesi pettivät alta? Päässäsi ei pyörinyt yhtään ajatusta kuin ehkä korkeintaan se, että hän on juuri Se Oikea. On tilanteita, jolloin salamannopeasti oivaltaa, että joku ihminen on kuin luotu juuri sinulle. Kun rakkaus kutsuu, ei voi jäädä odottamaan.

rakkautta

Näin kävi jo vuonna 1999 ensi-iltansa saaneessa romanttisessa komediassa Notting Hill, jossa satumainen tarina saa romanttiset kehykset - englantilaisella huumorilla höystettynä. Muistatko elokuvan? Sen ensi ilta oli perjantaina 21.5.1999. Kriitikot ottivat elokuvan hyvin vastaan ja se nousi välittömästi elokuvataivaan kirkkaaksi tähdeksi sekä voitti myös useita palkintoja.

Elokuvassa syksyllä 2020 pyöreitä vuosia (60 v) täyttävä Hugh Grant esittää nuorta matkailukirjakauppiasta Lontoon trendikkäästä kaupunginosasta, Notting Hillistä. Tarinassa hän saa yllättäen asiakkaakseen ihailemansa, maailmankuulun näyttelijättären Anna Scottin (legendaarinen Julia Roberts). Heidän katseensa kohtaavat, mikä muuttaa molempien elämät perusteellisesti. Tarina voi alkaa.

Horoskooppimerkki ja kuumerkki

Astrologiassa rakkautta ensisilmäyksellä -teemaa voidaan lähestyä esimerkiksi horoskooppi- ja kuumerkkien näkökulmasta. Kun kaksi ihmistä ovat kuin luodut toisilleen, oma horoskooppimerkki ja kumppanin kuumerkki (tai vastaavasti toisin päin) täydentävät toisiaan. Silloin ei tarvita kuin yksi katse kattamaan ne tuhannet ja sadat keskustelut, joita voi joskus toisaalla turhaan käydä eikä silti pääse selville toisesta oikeastaan yhtikäs mistään.

Elokuvassa Notting Hill tämä yhteinen teema on Rapu, jonka syntymäpäiviä vietetään keskikesällä. Jo elokuvan julkaisupäivän astrologisessa kartassa on useita Rapu-teemoja: Venus Ravussa, Rapu-kuunvaihe sekä auringon ja kuun keskipiste sijaitsee myös tunteiden tulkki -Ravussa. William edustaa elokuvassa horoskooppimerkki-Rapua ja Annalla puolestaan kuu sijaitsee Ravun merkissä. Miksi näin?

Rapu – tunteiden herkkä tulkki

Ensinnäkin William esiintyy elokuvassa suojelevana ja huolehtivana miehenä. Perhettään arvostavana ja Annalle heti ensimmäiseksi ruokaa ja juomaa tarjoavana hurmaavana, vähän ujonakin miehenä hän on mitä erinomaisin esitys Rapu-miehestä. Rapu jos kuka osaa kyllä hurmata omalla olemisellaan, ihan jo kotoisella ulkomuodollaankin, turvallisuudellaan ja leppoisuudellaan sekä tunteisiin vetoavalla otteellaan. Kiinnitä elokuvassa huomiota esimerkiksi siihen kohtaukseen, jossa ravintolan naapuriseurue puhuu ronskilla otteella Annasta, ja William menee herrasmiesmäisesti suojelemaan seuralaistaan.

Anna herkkänä kuu-Rapuna ei halua paljastaa kaikelle maailmalle omaa sielunelämäänsä vaan haluaa suojella sitä mihin hintaan hyvänsä. Herkkyys ja rakkauden haavoittuvuus ovatkin eräitä elokuvan ja Ravun avainteemoja. Ravun tunteilla ei missään nimessä saa leikkiä. Kun rakastutaan, sitä ollaan sitten tosissaan. Kun avautuu läheiselle, ei halua, että toinen vetää maton alta. Elokuvassakin epävarmuus siivitti syntyvää liittoa, kunnes varmuus sinetöitiin häkellyttävän rohkealla tavalla - sellaisella, johon vain aidosti rakastuneet kykenevät.

Rapu - perhekeskeinen kansansuosikki

Ravut ovat myös kansansuosikkeja, joten tässäkin elokuvassa Annan elokuvatähteys voitaisiin liittää hänen Rapu-kuuhunsa. Elokuvan Anna edustaa kuitenkin horoskooppimerkiltään uratietoista ja arvokkaan oloista Kaurista. Rapu-kuu puolestaan tekee hänestä viehättävän täydenkuun tyypin, naisen, joka yhtäältä rakentaa määrätietoisesti uraansa - Kauris - ja toisaalta kaipaa lämmintä syliä, rakkautta ja hellyyttä - Rapu. Notting Hill -elokuvassa näiden synteesi nähdään filmin loppuminuuteilla.

Lämminhenkinen Rapukohtaus esitetään myös täydellisenä versiona herttaisilla ja kodikkailla siskon syntymäpäivillä, jonne on kutsuttu vain pieni, läheinen porukka. Anna tuntee olonsa mukavaksi Willin ystävien joukossa ja jopa osallistuu taisteluun viimeisestä suklaakakkupalastakin, joka annetaan vain kaikista säälittävimmälle tapaukselle (sisäpiirihuumoria). Herkkä ja tunteellinen Rapukohtaus jatkuu täydellisenä, kun Will ja Anna tapaavat tapahtuman jälkeen vielä salaa ja alkavat pikkuhiljaa seurustella.

Useiden juonenkäänteiden ja väärinkäsitysten jälkeen Will ja Anna kohtaavat yllättäen uudelleen Annan pressitilaisuudessa. Rakkauselokuva onnellisessa lopussa Anna ja Will menevät tietysti naimisiin, ja tiettävästi elävät onnellisena elämänsä loppuun asti.

Vakka kantensa valitsee

Kun psykologi C.G. Jung tutki synkronisiteettia (merkityksellisten yhteensattumien teoria), hän teki kokeita myös astrologialla. Kuuluisa esimerkki on se, jossa illallisseurue omaehtoisesti järjestäytyy illallispöydän ympärille ”astrologisten avioliittojen” asetelmaan, missä horoskooppimerkki ja kuumerkki vastaavat toisiaan. He istuvat isossa pöydässä vastatusten seuraavasti:

- horoskooppimerkki Leijona ja kuumerkki Leijona

- horoskooppimerkki Kalat ja kuumerkki Kalat

- horoskooppimerkki Härkä ja kuumerkki Härkä

- horoskooppimerkki Kalat ja kuumerkki Kalat

Jungin ajatuksena on, että samantyyppiset ihmiset viihtyvät keskenään ja tulevat parhaiten toimeen, löytävät keskustelunaiheita ja ymmärtävät toisiaan helposti. Vakka kantensa valitsee, sanotaan suomalaisessakin sananparressa. Asetelma on synkronisiteettia ja sattumaa, mutta tämähän kannattaa tietysti testata omissa arkiympyröissä.

Miten siis itselläsi? Minkälaisten ystävien parissa viihdyt parhaiten? Löytyykö kartoiltanne horoskooppimerkki ja kuumerkki -yhteyksiä?

***

Horoskoopin juhlavuosi - eHoroskoopit Huvila Härän verkkokaupasta